Sumbangan Peralatan Perubatan untuk Kegunaan Wad ICU di Hospital Tengku Ampuan Rahimah, Klang.

Sumbangan Peralatan Perubatan untuk Kegunaan Wad ICU di Hospital Tengku Ampuan Rahimah, Klang.

Majlis Penyerahan di Hospital Tengku Ampuan Rahimah pada 22 Julai 2021.
Dari kiri: Dr. Indra (Pakar Anestesiologi, Hospital Banting), Dr. Mohd Rohisham (Ketua Jabatan ICU, HTAR), En. Hj Ramli (Penolong Pegawai Perubatan U44), Dr. Md. Razis (Timbalan Pengarah Perubatan), En. Azlan (Ketua Unit Aset).

RCE Capital Berhad telah menyumbangkan peralatan perubatan bernilai RM97,000 untuk kegunaan Wad ICU di Hospital Tengku Ampuan Rahimah, Klang.

Pemberi dana Yayasan Dewan Perniagaan Melayu Perlis Berhad (“YYP”), RCE Capital Berhad (“RCE”) telah menyumbangkan peralatan perubatan kepada Hospital Tengku Ampuan Rahimah (“HTAR”) untuk menyokong sistem kesihatan Malaysia yang kekurangan peralatan perubatan untuk merawat pesakit kritikal COVID-19 di dalam unit rawatan rapi (“ICU”).

Sumbangan peralatan perubatan yang bernilai RM97,000 mengandungi 2 set Monitor Philips IntelliVue MX550. Setiap set merangkumi peripherals modul pelbagai ukuran, sensor jari yang boleh digunakan semula, tiub kabel tekanan darah bersambung yang tidak invasif, batang kabel plumbum dan wayar elektrokardiogram plumbum, serta cuffs yang boleh digunakan semula untuk pediatrik, kanak-kanak dan orang dewasa.

HTAR di Klang adalah hospital kerajaan yang mula beroperasi sejak April 1985. Hospital ini dilengkapi dengan kemudahan perubatan melebihi seribu katil pesakit dan 20 bidang klinikal untuk memenuhi keperluan masyarakat setempat.

RCE telah melaksanakan pelbagai program CSR, terutamanya dalam peningkatan kesedaran kesihatan di Malaysia. Berikutan kekurangan peralatan perubatan yang serius akibat kenaikan mendadak kes COVID-19, RCE berharap melalui sumbangan tersebut dapat membantu meringankan beban para barisan hadapan yang sedang berjuang melawan wabak COVID-19.


Sijil penghargaan yang disampaikan oleh HTAR kepada RCE.

Kongsikan:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Tinggalkan Balasan