Adakah Memohon Pembiayaan Ketika Inflasi Menyebabkan Kerugian?

Adakah Memohon Pembiayaan Ketika Inflasi Menyebabkan Kerugian?

Adakah inflasi memihak kepada pemberi pinjaman atau peminjam? Inflasi berlaku apabila terdapat kenaikan umum dalam harga barang, perkhidmatan dan kejatuhan kuasa beli. Kuasa beli ialah nilai mata wang yang dinyatakan dalam bilangan barangan dan perkhidmatan yang boleh dibeli oleh satu unit mata wang.

Kebanyakan pakar ekonomi berkata kesan jangka panjang inflasi bergantung kepada bekalan wang. Dalam kata lain, bekalan wang mempunyai hubungan langsung dan berkadar dengan paras harga dalam jangka panjang. Oleh itu, jika mata wang dalam edaran meningkat, terdapat kenaikan berkadar dalam harga barang dan perkhidmatan.

Sebagai contoh, bayangkan akaun bank dan gaji setiap orang meningkat dua kali ganda. Pada mulanya, kita mungkin berasa dua kali lebih kaya daripada sebelumnya, tetapi harga barangan dan perkhidmatan akan meningkat dengan cepat untuk mengejar kadar gaji baharu ini.

Tidak lama kemudian, inflasi pula akan menyebabkan nilai sebenar wang kita kembali ke paras sebelumnya. Oleh itu, meningkatkan bekalan wang juga meningkatkan kadar harga. Inflasi boleh memanfaatkan sama ada pemberi pinjaman atau peminjam, bergantung pada keadaan.

Contents

Inflasi boleh membantu peminjam

Jika gaji meningkat dengan inflasi dan peminjam sudah berhutang wang sebelum inflasi berlaku, inflasi biasanya akan menguntungkan peminjam. Ini kerana peminjam masih berhutang dengan jumlah wang yang sama, tetapi kini mereka mempunyai lebih banyak wang dalam gaji mereka untuk membayar hutang.

Dalam sesetengah keadaan, ini mengurangkan manfaat kepada pemberi pinjaman jika peminjam menggunakan wang yang lebih itu untuk membayar hutang mereka lebih awal. Peraturan asas inflasi ialah ia menyebabkan nilai mata wang menurun dari semasa ke semasa.

Dengan kata lain, wang tunai sekarang lebih bernilai daripada wang tunai pada masa hadapan. Oleh itu, inflasi membolehkan penghutang membayar balik pemberi pinjaman dengan wang yang bernilai kurang daripada semasa mereka meminjamnya pada asalnya.

Inflasi juga boleh membantu pemberi pinjaman

Selain peminjam, inflasi juga boleh membantu pemberi pinjaman dalam beberapa cara, terutamanya apabila melanjutkan pembiayaan baharu. Harga yang lebih tinggi bermakna lebih ramai orang mahukan kredit untuk membeli barangan bernilai besar, terutamanya jika gaji mereka tidak meningkat.

Ini sama dengan pelanggan baharu bagi pemberi pinjaman. Di samping itu, harga yang lebih tinggi bagi barang-barang menyebabkan pemberi pinjaman mendapat lebih banyak faedah.

Sebagai contoh, jika harga televisyen meningkat daripada RM1,500 kepada RM1,600 disebabkan oleh inflasi, pemberi pinjaman memperoleh lebih banyak wang kerana nilai faedah 10% pada harga RM1,600 adalah lebih daripada nilai faedah 10% pada harga RM1,500.

Selain itu, tambahan RM100 dan semua faedah tambahan mungkin memakan lebih banyak masa untuk dibayar; yang bermakna lebih banyak keuntungan untuk pemberi pinjaman.

Inflasi dan kos sara hidup

Jika harga meningkat, kos sara hidup juga meningkat. Jika anda membelanjakan lebih banyak wang untuk meneruskan hidup, anda akan mempunyai sedikit wang untuk memenuhi keperluan anda (sekiranya pendapatan anda kekal sama).

Dengan kenaikan harga tanpa kenaikan gaji, rakyat bakal mengalami penurunan kuasa beli. Akibatnya, ramai yang mungkin memerlukan lebih banyak masa untuk membayar hutang-hutang mereka sebelum ini yang membolehkan pemberi pinjaman mengutip faedah untuk tempoh yang lebih lama.

Apabila kos sara hidup meningkat, orang ramai mungkin terpaksa membelanjakan lebih banyak gaji mereka untuk perbelanjaan tanpa budi bicara, seperti sewa, gadai janji, dan utiliti.

Ini akan menyebabkan wang/simpanan mereka semakin menipis untuk membayar semula hutang, dan peminjam berisiko untuk memungkiri bayaran balik mereka. Ini turut merugikan pemberi pinjaman jika peminjam gagal membuat bayaran balik.

Siapa yang paling banyak mendapat manfaat daripada inflasi?

Dalam sesetengah keadaan, inflasi boleh memberi manfaat kepada pemberi pinjaman dan juga peminjam. Sebagai contoh, peminjam berpeluang membayar balik hutangnya dengan wang yang bernilai kurang daripada nilai asal yang dipinjam.

Jika inflasi meningkat berdasarkan pertumbuhan ekonomi, ini mungkin mengakibatkan bank pusat meningkatkan kadar faedah untuk memperlahankan kadar inflasi. Kadar faedah yang lebih tinggi boleh menyebabkan kelembapan dalam aktiviti peminjaman kerana pengguna cenderung mengambil lebih sedikit pinjaman mengikut kemampuan mereka.

Walau bagaimanapun, kenaikan kadar faedah boleh membantu pemberi pinjaman memperoleh lebih banyak keuntungan, terutamanya produk dengan kadar berubah seperti kad kredit. Oleh itu, jika anda bercadang untuk mendapatkan pembiayaan atau sebarang produk perbankan lain ketika inflasi, mungkin produk dengan kadar tetap lebih selamat dan memudahkan.

Pembiayaan syariah yang ditawarkan oleh Yayasan Dewan Perniagaan Melayu Perlis Berhad (YYP)

Jom mohon pembiayaan syariah yang ditawarkan oleh Yayasan Dewan Perniagaan Melayu Perlis Berhad (YYP). Produk pembiayaan semula ini khas untuk penjawat awam Malaysia, kakitangan badan berkanun dan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) yang terpilih sahaja.

Antara ciri-ciri produk ini ialah:

  • Jumlah pembiayaan RM3,000 sehingga RM250,000
  • Kadar keuntungan serendah 6.66% setahun
  • Tempoh pembiayaan selama 1 tahun sehingga 10 tahun
  • Pembiayaan yang patuh syariah
  • Pendapatan minimum serendah RM1,500/bulan

Dapatkan pembiayaan peribadi syariah dengan lebih mudah melalui As-Sidq.com!

Memohon pembiayaan peribadi merupakan pertolongan kewangan yang mungkin dicadangkan kepada anda apabila anda dalam kesempitan wang. Bagi anda sebagai penjawat awam, pembiayaan peribadi terbaik yang boleh pertimbangkan adalah Pembiayaan Peribadi-i YayasanDewan Perniagaan Melayu Perlis.

Kadar keuntungan yang ditawarkan merupakan KADAR TETAP. Pelanggan boleh menyemak kelayakan serta membuat penyatuan hutang bagi meringankan beban komitmen bulanan. Pendapatan minimum RM1,500 layak untuk memohon.

As-Sidq adalah platform sehenti untuk mencari, mendapatkan padanan dan membuat permohonan untuk produk-produk kewangan patuh syariah yang dikeluarkan oleh institusi kewangan seperti bank, koperasi, dan syarikat pemberi pinjaman wang berlesen (PPW) yang diiktiraf oleh Bank Negara Malaysia (BNM), Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia Berhad (ANGKASA) atau Kementerian Perumahan & Kerajaan Tempatan (KPKT).

Anda hanya perlu isikan borang dalam talian yang mudah dengan keperluan kewangan dan butiran peribadi anda, dan sistem kami akan memadan anda (serta merta) dengan produk-produk yang anda layak memohon.

Dari senarai produk kewangan yang dipadankan, nilaikan butiran produk (seperti anggaran kadar keuntungan) dan pilih produk yang anda ingin memohon. Anda boleh memilih lebih dari satu produk untuk dimohon.

Assidq.com memproses semua butiran dan dokumen peribadi secara automatik dan selamat dan TIDAK mengenakan sebarang yuran tambahan. Mohon segera di sini!

Kongsikan:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Tinggalkan Balasan